Gepubliceerd op 16 november 2018

Gezinnen kunnen soms om allerlei redenen wel wat extra ondersteuning gebruiken. Bijvoorbeeld omdat een van de kinderen extra zorg nodig heeft of omdat een ouder er alleen voor staat en de situatie even niet meer overziet. Een CJG-vrijwilliger kan dan uitkomst bieden door het gezin tijdelijk te ondersteunen bij de opvoeding. Wil jij graag iets voor een ander gezin beteken? Dan is vrijwilligerswerk bij CJG Breda misschien iets voor jou. 

 

Als CJG vrijwilliger help je ouders bij het vinden van antwoorden op vragen. Bijvoorbeeld over het opvoeden van kinderen, het organiseren van het huishouden of het aangaan van sociale contacten. Je biedt een luisterend oor en geeft ze een steuntje in de rug. Het doel van jouw ondersteuning is dat het gezin na verloop van tijd zelfstandig verder kan. De ondersteuning is dus altijd tijdelijk.

Scholing en begeleiding
Als CJG-vrijwilliger sta je er niet alleen voor. Voordat je in een gezin start volg je een basiscursus zodat je goed voorbereid aan de slag kunt. Ook bieden we je begeleiding en deskundigheidsbevordering en zijn er  regelmatig themabijeenkomsten over allerlei interessante onderwerpen waar je je ervaringen kunt delen met andere vrijwilligers. Je maakt onderdeel uit van een team van CJG-vrijwilligers en professionals.

Wat verwachten we van een opvoedvrijwilliger?
Om gezinnen te kunnen ondersteunen heb je een aantal kwaliteiten nodig.
We zoeken mensen die ervaring hebben met opvoeden. Die een open houding hebben en kunnen aansluiten op de situatie in een gezin. Die het leuk vinden om contact te maken met andere ouders, positief zijn en bereid zijn de basiscursus te volgen.

Een vrijwilliger aan het woord
Renata werkt ruim een  jaar als CJG-vrijwilliger. Haar ervaring als moeder van twee dochters komt haar hierbij goed van pas. Renata:  “Soms zie je als ouder door de bomen het bos niet meer. Als vrijwilliger in gezinnen ondersteun ik bij het opvoeden van de kinderen door er voor de ouder te zijn. Ik ben een soort sparringpartner die samen met de ouder naar hun situatie kijkt. We staan dan als ouders naast elkaar. Ik ben geen begeleider. Door er voor de ander te zijn komt diegene weer even tot rust en bij zichzelf. En dat komt ten goede aan het gezin en de kinderen.
Wat ik mooi vind aan het werk van  CJG Breda is de visie op opvoeden en opgroeien. Dat sommige dingen er nu eenmaal bij horen en dat je dit niet als een probleem hoeft te zien maar als iets wat er bij hoort, en  wat soms ook lastig kan zijn. Iedereen herkent het gevoel dat het je af en toe teveel wordt. Dan is het prettig om te horen dat jij niet de enige bent. Vervolgens kijk je naar wat er wel goed gaat en naar oplossingen.”

Interesse?
Heb je interesse om zelf CJG-vrijwilliger te worden of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Chantal van Vegten, mail: chantal.van.vegten@cjgbreda.nl of bel naar: 06-23114262. Kijk voor meer informatie op: www.cjgbreda.nl/vrijwilligers.