Gepubliceerd op 6 november 2017

Sinterklaas en Kerst staan voor de deur. Een tijd van cadeautjes kopen en geven. Heerlijk, die stralende glimlach en blijdschap van je kind als hij een cadeautje uitpakt. Toch hoef je je kind echt niet het duurste en meest populaire speelgoed te geven. Je kind heeft uiteindelijk veel meer aan ‘cadeaus van liefde’ van jou als ouder. Met liefdevolle aandacht, geef je je kind  het mooiste cadeau dat je hem kan geven.

Aandacht geven aan je kind kan op allerlei manieren. Door contact te maken (een knipoog, een knuffel of een aai over de bol). Of even rustig en vriendelijk benoemen waar je kind mee bezig is: ‘’Wat zit je lekker te spelen met de blokken’’. Je kind kan doorgaan met zijn activiteit en merkt tegelijkertijd dat je oog voor hem hebt. Hij voelt zich door jou gezien.  Ook door samen te spelen, praten, en naar hem te luisteren, geef je je kind echte aandacht.

Zelfvertrouwen
Wil je kind je iets vertellen, vragen of laten zien? Stop dan, als het kan, je bezigheden – leg je telefoon en laptop weg- en besteed even alle tijd aan je kind. Een kort moment van aandacht is vaak genoeg voor een kind om weer verder te kunnen met waar hij mee bezig was. Deze korte momenten van betrokkenheid bij je kind zijn goed voor het zelfvertrouwen van je kind.

Meespelen en leren
Tijdens momenten van echte aandacht kan je kind van alles leren. Hij leert gesprekken te voeren en zich in woorden uit te drukken. Door met je kind mee te spelen, leer je hem ook sociale vaardigheden als op zijn beurt wachten en zijn gevoelens onder woorden brengen.

Tips:
Jij kent je eigen kind het beste en weet dus ook wat hij of zij leuk vindt. Probeer je kind hierin te volgen. Per leeftijdsfase een aantal tips voor activiteiten:

 • Baby
  Liedjes zingen, geluiden van je kind nadoen, kiekeboe-spelletjes, handelingen van je kind nadoen (met speelgoed) en daarin zelf dingen voordoen.
 • Peuter
  Bewegingsliedjes zingen (bijvoorbeeld ‘Klap eens in je handjes’), spelen met zand, naar de speeltuin, boekjes bekijken en samen benoemen wat op de plaatjes staat.
 • Kleuter
  Voorlezen, puzzel maken, knutselen, naar een kinderboerderij of fietsen.
 • Kind van 6 tot 12 jaar
  Koekjes bakken, zwemmen, iets van lego bouwen, (bord)spelletjes doen of knutselen.
 • Puber en adolescent
  Winkelen, wandelen of sporten.

Speelgoed geven aan je kind heeft natuurlijk ook goede kanten. Vooral als het je kind stimuleert om lekker bezig te zijn. En, het wordt voor je kind en jouzelf extra leuk als jij meespeelt!
Wij wensen je alvast fijne feestdagen!