Verzekeringen afsluiten

Verzekeringen sluit je af om jezelf te beschermen tegen financiële gevolgen van bijvoorbeeld ongelukken, schade of ziekte.

De ziektekostenverzekering

Iedereen in Nederland is verplicht om een ziektekostenverzekering te hebben. Deze wordt ook wel zorgverzekering genoemd. Tot je achttiende ben je gratis verzekerd op de polis van je ouders. Daarna moet je zelf betalen. Ook als je bij je ouders woont.

Je kiest een ziektekostenverzekering en betaalt voor het basispakket. Dit basispakket verzekert je tegen de kosten van bijvoorbeeld de dokter en het ziekenhuis. Kijk voor meer informatie over de ziektekostenverzekering op Zorgverzekeringslijn.nl.

Aanvullend verzekeren?

Naast het basispakket kun je je nog aanvullend verzekeren voor bijvoorbeeld alternatieve geneeswijzen of tandartskosten. Met een aanvullende verzekering zijn je maandelijkse kosten hoger.

Zorgtoeslag

Is je inkomen te laag, dan kom je misschien in aanmerking voor zorgtoeslag. Kijk hiervoor op Belastingdienst.nl.

De Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering

Als je op jezelf woont, kun je een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) afsluiten. Deze verzekering vergoedt de kosten als je schade veroorzaakt bij een ander. Bijvoorbeeld als je met je fiets tegen de auto van de buurman botst. Of, erger nog, als je een ongeval veroorzaakt waarbij iemand invalide raakt.

Als je deze verzekering niet hebt, kun je naast een schuldgevoel ook met extra kosten te maken krijgen. De premie van de WA-verzekering is niet zo hoog: het kost je maar een paar euro per maand.

De inboedelverzekering

Als je op kamers woont, is het aan te raden een inboedelverzekering af te sluiten. Je verzekert hiermee de spullen in je huis (bijvoorbeeld je meubels, boeken en kleding) tegen brand, waterschade, vandalisme en diefstal.

Een inboedelverzekering kost een paar euro per maand. Bereken wat je spullen waard zijn en zorg ervoor dat je ze voor dat bedrag verzekert.

Andere verzekeringen

Naast de hierboven genoemde verzekeringen, zijn er ook andere verzekeringen waar je aan kunt denken:

  • Een uitvaartverzekering.
  • Een rechtsbijstandverzekering.
  • Een (doorlopende) reisverzekering.

Tips voor een goede verzekering

  • Je kunt vergelijkingswebsites gebruiken voor het vinden van een goede verzekering.
  • Let altijd goed op de voorwaarden. Als een verzekering heel goedkoop is, heeft dat vaak een reden.
  • Sluit alleen verzekeringen af die je nodig hebt. Je hebt immers al genoeg extra kosten als je op jezelf gaat wonen.

Kijk voor meer informatie over verzekeringen op Nibud.nl.

Deel dit artikel

Voor jou