Stoppen met school

In Nederland ben je leerplichtig tot je 16e (dat betekent dat je naar school moet) en kwalificatieplichtig tot je 18e (dat betekent dat je een diploma moet halen). Met een diploma heb je een grotere kans op een baan. En dus op een eigen inkomen waarmee je je leven kan leiden zoals jij dat wilt. Daarom is het belangrijk om je school af te maken.

Waarom wil je stoppen?

Je moet dus eigenlijk tenminste tot je 18e naar school, vanaf je 16e kan dat ook in combinatie met werk (werken en leren). Toch kan het zijn dat je het niet meer ziet zitten om naar school te gaan. De vraag is: waarom wil je stoppen? Heb je er geen zin meer in? Vind je het moeilijk, niet leuk, pesten ze je, of ben je een keer blijven zitten? Als je weet wat de reden is, kun je daar zelf of samen met anderen een oplossing voor zoeken.

Hulp bij het leren

Vind je het leren moeilijk? Vraag dan hulp aan bijvoorbeeld je ouders of iemand van school. Je ouders kunnen je misschien helpen bij het maken van huiswerk van de vakken die je moeilijk vindt. Ook op school kunnen ze je helpen. Misschien kun je extra uitleg krijgen in de les. Soms kun je bijles volgen op school. Praat daar eens over met je leraar of je mentor.

Naar een andere school?

Wil je niet meer naar school, omdat je je er niet thuis voelt? Past de school niet bij jou? Vind je de mensen niet leuk? Dan kun je erover nadenken om naar een andere school te gaan. Misschien voel je je daar prettiger en kun je op die manier alsnog je school afmaken. Praat hierover met je ouders of je mentor. Zij kunnen met je meedenken.

De leerplicht

Als je leerplichtig bent en toch stopt met school, schakelt school een leerplichtambtenaar in. Deze wordt ook ingeschakeld als je teveel afwezig bent. De leerplichtambtenaar gaat samen met jou bekijken hoe je alsnog een diploma kunt halen.

Tip: richt je op de toekomst

Misschien vind je het nu niet leuk om naar school te gaan, maar het is wel belangrijk voor je toekomst. Het helpt om na te denken over wat je na school wilt gaan doen. Welke studie of opleiding wil je graag doen? Wat wil je later worden? Soms is het even doorbijten, maar als je weet wat je wilt dan kun je ervoor gaan. Het is jouw toekomst.

Uitzoeken wat je wilt gaan doen

Weet je niet wat je wilt gaan doen of wat je leuk vindt? Op school volg je loopbaanlessen. Daarin word je geholpen bij het kiezen van een vervolgopleiding en een beroep. Je mentor en de decaan kunnen je helpen bij een keuze. Je kunt ook zelf een beroepentest doen op Beroepeninbeeld.nl. Je kunt op Kansopwerk.nl uitzoeken hoeveel kans op werk je hebt wanneer jij je mbo-opleiding hebt afgerond.

Deel dit artikel

Voor jou