Een drukke agenda

Heb jij het altijd erg druk? Staat je agenda vol met afspraken en verplichtingen? Veel jongeren vinden het moeilijk om daarmee om te gaan. Ze hebben een druk leven naast hun school en zijn actief op social media. Al die dingen samen zorgen voor een constante druk. Hoe kun je het beste plannen en hoe maak je keuzes?

Ken je grenzen

Ervaar jij je leven als veel te druk? Bedenk dat je er zelf iets aan kunt doen. Leer je eigen grenzen kennen en durf nee te zeggen. Dus kies voor één feestje op een avond, in plaats van drie. En kies voor op tijd naar bed gaan na je werk, in plaats van nog uit te gaan.

Keuzes maken

Jongeren voelen vaak druk, omdat ze rekening moeten houden met de agenda’s van school, werk, sport, familie en vrienden. Het is soms lastig om goede keuzes te maken. Kijk eerst naar wat het belangrijkste is. Welke activiteiten kunnen niet wachten? Zorg voor een goede afwisseling. Het is belangrijk om je naast school en werk voldoende te kunnen ontspannen. Stel zo je eigen prioriteiten vast en maak een planning.

Houd wat ruimte over

Goed plannen is belangrijk. Maar houd altijd wat ruimte vrij in je agenda. Het komt vaak voor, dat er op het laatste moment nog iets tussen komt. Dan is het fijn als je daar de ruimte voor hebt. Zo heb je minder last van stress. Bovendien is het belangrijk dat je ook ruimte over hebt voor spontane dingen.

Tips

  • Denk aan jezelf. Soms is het beter om even tijd voor jezelf te nemen, in plaats van altijd maar weer op stap te gaan.
  • Zeg op tijd nee. Wacht niet tot het laatste moment. Dan is het extra vervelend om “nee” te moeten zeggen.
  • Gebruik een agenda en maak een planning. Dat geeft je overzicht en zorgt ervoor dat je minder stress hebt.
  • Laat altijd een gaatje over in je agenda. Plan het nooit helemaal vol, want soms lopen afspraken uit. Bovendien kun je de “lege” momenten in je agenda gebruiken om te ontspannen.
  • Houd je prioriteiten in de gaten. Soms is het lastig om te kiezen tussen wat je leuk vindt en wat nodig is. Soms moet je nee zeggen tegen vrienden, omdat school op dat moment belangrijker is.
  • Probeer één ding tegelijk te doen. Leg je telefoon weg als je huiswerk gaat maken. Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld drie kwartier leert en daarna een kwartier je berichten checkt.
Deel dit artikel

Voor jou