Een andere schoolroute

Voor de meeste jongeren is het vanzelfsprekend om na de basisschool naar het voorgezet onderwijs te gaan. Je haalt je diploma en gaat daarna een vervolgopleiding doen. Maar het is niet voor iedereen mogelijk om deze ‘gewone’ schoolroute te volgen.

Het lukt niet op school

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom het niet lukt op school. Misschien past het schoolniveau niet goed bij je of word je gepest. Of misschien ben je vaak afwezig door een chronische ziekte of door mentale klachten, zoals faalangst of depressiviteit. Het kan zelfs zo erg zijn dat je erover denkt om maar helemaal te stoppen met school.

Als je je schaamt

Als het niet zo lekker loopt op school is het soms best lastig om daar met vrienden of je ouders over te praten. Veel jongeren die dit meemaken schamen zich ervoor. Maar schaamte is niet nodig. Misschien past de gangbare schoolroute gewoon niet goed bij jou of spelen er andere dingen. Je hoeft je er in ieder geval niet voor te schamen.

Niet zomaar stoppen met school

Zomaar stoppen met school kan niet. Je bent in Nederland leerplichtig tot je 16 jaar bent en kwalificatie-plichtig tot je 18 jaar bent. Dat betekent dat je een diploma moet halen. Een diploma is belangrijk voor de rest van je leven. Je kunt dan makkelijker een baan vinden en je eigen inkomen verdienen.

Andere manieren om een diploma te halen

Soms denken jongeren serieus over stoppen met school, maar zijn ze bang dat ze dan zonder diploma thuis komen te zitten. Maar dat hoeft niet waar te zijn. Er zijn ook andere routes om wel een diploma te halen. Bijvoorbeeld door naar een heel andere school te gaan, door (tijdelijk) onderwijs op de thuislocatie of door het volgen van volwassenenonderwijs, zoals het vavo (voortgezet algemeen volwassenenonderwijs). Het vavo is bedoeld voor volwassenen van 18 jaar en ouder. Maar soms kun je er ook al terecht als je 16 jaar bent. Lees hierover meer op Rijksoverheid.nl.

Tips

Denk jij er wel eens over om helemaal te stoppen met school? Hier vind je tips die jongeren elkaar geven.

  • Praat erover! Begin bijvoorbeeld bij je ouders of een goede vriend. Maak het bespreekbaar als jouw grens bereikt is. Praat ook met iemand op school over je gedachtes over stoppen met school, bijvoorbeeld met je mentor. Geef op tijd aan als het niet goed gaat. Soms zijn er binnen je eigen school nog oplossingen mogelijk.
  • Schaam je niet! Stoppen met school betekent niet meteen ‘falen’. Je zoekt alleen een andere weg om hetzelfde resultaat te bereiken.
  • Bedenk wat het probleem precies is en wat je zelf graag zou willen. Wil je naar een andere school? Of naar een ander schooltype of – niveau? Of wil je helemaal iets anders, zoals vavo?
  • Maak (bijvoorbeeld samen met je ouders) een plan voor wat jij zelf graag zou willen. Als je goed kunt uitleggen wat er fout gaat of wat je anders wilt, kunnen andere mensen je makkelijker helpen.
  • Zoek op internet welke mogelijkheden er bij jou in de buurt zijn om je opleiding af te maken op een andere manier. Zorg dat je weet wat de leerplicht en de kwalificatieplicht voor jou betekenen. Als je zomaar stopt met school, ben je strafbaar.

Als je echt een andere route in wilt slaan, krijg je ook een gesprek met de leerplichtambtenaar. Het is afhankelijk van jouw situatie en jouw voorkeur, welke oplossing er uiteindelijk komt. Misschien zijn er nog mogelijkheden op je eigen school. Of misschien komt er voor jou een heel ander opleidingstraject uit.

Deel dit artikel

Voor jou