Ruzie met een docent

Ruzie met een docent is vervelend, je ziet hem of haar tenslotte bijna elke dag. En natuurlijk wil je graag met plezier naar school toe gaan.

Een gesprek met je leraar

Over de ruzie praten met je leraar is de beste manier om deze op te lossen. Voor je dit gesprek aangaat, kun je eerst met je ouders of je mentor praten.

Tips voor het gesprek

  • Oefen het gesprek met je docent eerst met je vader of moeder.
  • Wat maakt jou boos? Leg dat duidelijk uit. Schrijf het eventueel van tevoren voor jezelf op.
  • Probeer niet boos of verdrietig te reageren. Blijf rustig. Tip: denk aan je ademhaling.
  • Luister ook naar wat je docent ervan vindt. Probeer het ook vanuit zijn of haar kant te begrijpen.
  • Hoe kunnen jullie de volgende keer een ruzie voorkomen? Maak daar duidelijke afspraken over.

Begrip en respect

Jullie kunnen het niet met elkaar vinden. Dat is duidelijk. Maar probeer elkaar wel te begrijpen en te respecteren. Bied dus ook je excuses aan als je tegen jouw docent hebt geschreeuwd of hem of haar hebt uitgescholden.

Blijf de lessen volgen

Hoe lastig het ook is en hoe vreselijk de leraar ook mag lijken, blijf naar de lessen gaan. Jij leert tenslotte voor je diploma en het is jammer als je door de ruzie slechte cijfers haalt.

Blijven jullie toch ruziën?

Ging het gesprek niet goed, is het uit de hand gelopen of is een gesprek niet mogelijk? Praat dan met je mentor of met de vertrouwenspersoon op school. Zij kunnen je helpen. Bijvoorbeeld door bij het gesprek te komen zitten. Of met jullie allebei apart te gaan praten om de ruzie op te lossen.

Helpt dat ook niet? Dan kun je met de directie van school gaan praten. Je ouders kunnen dit ook doen.

Als praten niet werkt

Als je het probleem niet met school kunt oplossen, neem dan contact op met iemand van bijvoorbeeld het Landelijk Aktie Komitee Scholieren op 020-5244060. Kijk ook op hun website LAKS.nl.

Deel dit artikel

Voor jou