Verschillen in relaties

Soms zijn er mensen die jouw relatie niet zien zitten. Bijvoorbeeld omdat jouw vriend(in) heel anders is dan jij, omdat er een groot leeftijdsverschil is, of omdat een van jullie uit een andere cultuur komt.

Negatieve reacties van anderen

Mensen kunnen zo heftig reageren dat je je aangevallen voelt en er boos of verdrietig van wordt. Soms kun je daardoor zelfs gaan twijfelen aan je relatie, maar dat is niet altijd nodig.

Als iemand een opmerking maakt over jouw relatie, zegt dat meer over hem of haar dan over jou. Waarschijnlijk is die persoon opgegroeid met bepaalde ideeën over 'hoe het hoort'. Het is voor de ander dan ook moeilijk te begrijpen dat jij anders denkt.

Leg rustig uit hoe het voor jou voelt

Het is heel begrijpelijk dat je boos wordt als iemand negatief reageert op jouw relatie. Toch is het beter om niet boos te worden, maar rustig uit te leggen wat zijn of haar opmerking met jou doet.

Praat er samen over

Merk je dat jij, of jullie beiden, veel last hebben van de reacties van anderen? Of voelen jullie gediscrimineerd of geïntimideerd? Praat dan met je vriend(in) over de meningen van anderen en vertel elkaar wat je moeilijk vindt. Maak daarna samen afspraken over hoe jullie daarmee omgaan.

Je kunt ook met je ouders of andere vrienden en vriendinnen praten. Misschien kunnen zij jullie helpen? Het is ook goed om tips te vragen aan mensen die in ongeveer dezelfde situatie zitten of hebben gezeten.

Deel dit artikel

Voor jou