Een goede relatie

Jullie hebben een relatie. Dat is leuk en spannend. Je wilt het beste van je relatie maken, maar hoe krijgen jullie een goede relatie?

Elkaar leren kennen

Het is een cliché, maar wees jezelf. Je mag zijn wie je bent. De ander is tenslotte verliefd op je geworden om wie je bent. Het is spannend, jullie gaan elkaar nu pas echt leren kennen. Neem de tijd daarvoor en loop niet te hard van stapel.

Grenzen aangeven en respecteren

Doe geen dingen die niet wilt doen of waar je nog niet klaar voor bent. Denk daarom goed na over wat je wel en niet leuk vindt en praat daar met elkaar over. Luister naar elkaar en respecteer elkaars mening. Als je alles tegen elkaar kunt zeggen, kunnen jullie veel van elkaar leren.

Je relatie opbouwen

Je kunt samen een hoop doen om je relatie te laten groeien.

  • Maak plezier en wees lief voor elkaar. Geef elkaar af en toe een compliment of een klein cadeau.
  • Ben je het ergens niet mee eens, spreek jezelf dan uit. Dat kan heel goed in respect naar elkaar toe. Dingen opkroppen maakt jullie relatie juist slechter.
  • Geef elkaar vertrouwen, want dan ben je ook zeker van de ander als je niet bij elkaar in de buurt bent.
  • Kwets de ander niet. Gebeurt dat toch, praat het dan uit. Voor je excuses aanbieden als je fout zit, hoef je je niet te schamen.
  • Het is belangrijk dat je ook tijd hebt voor jezelf en voor je eigen hobby's en activiteiten.

Ruzie maken

Heb je een probleem, vertel het dan aan je vriend of vriendin. Loopt het uit op ruzie, maak die ruzie dan. Als je het daarna ook maar weer goed maakt. Ga in elk geval nooit boos slapen.

Ook is het goed voor je relatie om niet met hetzelfde boze gevoel wakker te worden, zoals je het de dag ervoor had. Want daardoor lijkt het probleem alleen maar groter geworden.

Erover praten?

Iedereen is er wel eens onzeker over of het de goede weg op gaat in de relatie. Het kan helpen om erover te praten met iemand die je vertrouwt. Je ouders, een goede vriend of vriendin. De mening van een buitenstaander kan soms verhelderend zijn.

Deel dit artikel

Voor jou