Zwanger, of niet?

Heb je het idee dat je zwanger bent? Je lichaam geeft al heel snel een aantal hints. Maar de enige manier om het zeker te weten is door een zwangerschapstest te doen.

Wanneer kun je een zwangerschapstest doen?

Doe de zwangerschapstest op de dag dat je eigenlijk weer ongesteld had moeten worden. Dat is dus de eerste dag dat je ‘over tijd’ bent.

Het heeft geen zin om voor die datum al een test te doen. Dan zitten er niet genoeg zwangerschapshormonen in je lichaam.

Hoe werkt de test?

Een zwangerschapstest kun je kopen bij de apotheek of drogist. Bij sommige drogisten kun je al voor 5 euro een zwangerschapstest kopen. Goedkope zwangerschapstesten werken net zo goed als duurdere. Iedereen mag zo’n test kopen. Ook als je jong bent. Lees eerst de bijsluiter. Daarin staat precies hoe het werkt. Je kunt de test ook laten doen bij de huisarts.

Bij de meeste testen betekent een + dat je zwanger bent, en een – dat je niet zwanger bent. Maar er zijn ook testen die met streepjes werken. Begrijp je de bijsluiter niet, vraag dan bij een apotheek of drogist om uitleg.

Doe de test 2 keer

Voor de zekerheid kun je het beste na een paar dagen nog een keer een zwangerschapstest doen. Daarom zitten er meestal ook 2 in de verpakking.

Let ook op je lichaam

Er zijn ook een aantal lichamelijke veranderingen die erop kunnen wijzen dat je zwanger bent. Het kan zijn dat je niets merkt, maar het is goed om er wel op te letten.

  • Je borsten zijn gevoelig en groter en je tepels groter en donkerder van kleur.
  • Je kunt last krijgen van je maag (brandend maagzuur).
  • Je bent ’s ochtends vaak misselijk.
  • Je voelt je moe of je hebt last van hoofdpijn.
  • Je wordt niet ongesteld, of je bent veel minder ongesteld dan normaal.

Als je vragen hebt of met dingen zit, kun je ook naar je huisarts gaan.

Deel dit artikel

Voor jou