Zelf opvoeden

Ben je zwanger, of is je vriendin zwanger, en heb je besloten het kindje te houden en zelf op te voeden? Dan zijn een paar dingen goed om te weten:

Je staat er niet alleen voor!

Vader of moeder worden is niet zomaar iets dat je er even bij doet. Het is een grote verantwoordelijkheid en het kost veel tijd en energie. Maar je staat er niet alleen voor. Je kunt je ouders, andere familieleden, vrienden en vriendinnen vragen om steun en hulp.

Daarnaast zijn er organisaties die jonge ouders helpen. Op de website Tienermoeders.nl vind je ook veel informatie, verhalen, blogs en ervaringen van andere jonge ouders.

Samen met de vader

Gaan jullie samen voor het kind zorgen? Misschien denk je er ook over om te trouwen. Dat hoeft niet per se. Als je niet getrouwd bent, kan de vader zijn kind erkennen bij de gemeente. Meer informatie hierover vind je bij je eigen gemeente.

Kan ik nog naar school?

Vader of moeder zijn is lastig te combineren met naar school gaan. Maar het kan wel. Tips:

  • Praat op school met je mentor of studiebegeleider. Samen kun je een plan maken hoe je je diploma gaat halen.
  • Vraag je ouders of zij willen oppassen als jij naar school bent of huiswerk moet maken.
  • Gaat je kind naar de opvang? Check dan bij de Belastingdienst of je recht hebt op kinderopvangtoeslag. Dat kan een hoop geld schelen.

Combineren met werk of studie

Werk je al? Dan heb je waarschijnlijk recht op ouderschapsverlof en ook op kinderopvangtoeslag. Het is in ieder geval slim om dat even uit te zoeken. Tip: maak ook goede afspraken met je baas. Bijvoorbeeld dat je niet meer ’s avonds hoeft te werken.

Meer informatie en tips over studeren met een kind vind je op Studerendemoeders.nl

Een eigen woning

Jonge ouders krijgen soms voorrang als ze op zoek zijn naar een eigen woning. Vraag daarvoor urgentie aan bij de woningstichting in jouw woonplaats. Urgentie betekent dat iets dringend is. Als je weinig inkomen hebt, kun je ook huurtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst.

Kijk ook eens bij:

Deel dit artikel

Voor jou