Abortus

Ben je ongewenst zwanger en weet je zeker dat je abortus wilt? Wacht dan niet te lang en maak zo snel mogelijk een afspraak met je huisarts. Hoe eerder je dat doet, hoe lichter de behandeling zal zijn.

Jonger dan zestien jaar?

Als je nog geen 16 bent, heb je voor een abortus toestemming nodig van je vader of moeder. Durf je er niet met je ouders over te praten? Maak dan een afspraak met je huisarts. Hij heeft beroepsgeheim en mag niets zomaar doorvertellen. Wel kan hij je helpen om er op een goede manier met je ouders over te praten.

Wil je ook niet naar de huisarts? Dan kun je een afspraak maken met een abortuskliniek bij jou in de buurt. Die kan je doorverwijzen naar een speciale hulpverlener.

Geen verplichte minimale bedenktijd bij abortus

Per 1 januari 2023 is de verplichte minimale bedenktermijn voor de afbreking van zwangerschappen vervallen. Vanaf 1 januari 2023 kan de zwangere in overleg met de arts bepalen welke bedenktijd nodig is om tot een weloverwogen besluit te komen. Die bedenktijd kan korter zijn dan 5 dagen. Daardoor is het ook mogelijk dat de afbreking op dezelfde dag plaatsvindt. Het is belangrijk om in deze tijd goed te overleggen met degene van wie je zwanger bent geworden. Ook voor hem is het nemen van de juiste beslissing belangrijk.

Tip: neem iemand mee

Een abortus kan lichamelijk, maar ook psychisch zwaar zijn. Daarom is het goed om niet alleen te gaan. Neem iemand mee die jou kan ondersteunen: je moeder, je partner, een vriendin, of iemand anders die je vertrouwt.

Het is afhankelijk van het behandelteam en van het soort behandeling of deze persoon ook bij je mag blijven tijdens de behandeling.

Abortus door kliniek of ziekenhuis met vergunning

Je kunt een abortus alleen laten uitvoeren bij een abortuskliniek of een ziekenhuis met een vergunning van het ministerie van VWS. Je kunt zelf contact opnemen met een abortuskliniek. Je kunt ook uw huisarts vragen om een doorverwijzing naar een abortuskliniek of een ziekenhuis.

Praat over je abortus

Een abortus kan ingrijpend zijn. Veel meiden hebben er tegenstrijdige gevoelens over. Aan de ene kant willen ze niet zwanger zijn, aan de andere kant voelen ze zich schuldig en verdrietig. Dit is heel normaal. De twijfels kunnen ook na de behandeling weer terugkomen. Stop je gevoelens niet weg. Probeer erover te praten met iemand die je vertrouwt.

Kijk ook eens bij:

Deel dit artikel

Voor jou