Geloof beleven

Geloof beleven is iets heel persoonlijks. Maar soms kan het zelfs in een land als Nederland moeilijk zijn.

Op je eigen manier geloven

Iedereen gelooft op zijn eigen manier. Sommigen zijn elke dag, bewust of onbewust, met hun geloof bezig. Bijvoorbeeld door de leefregels zo goed mogelijk na te leven: een hoofddoekje dragen, bidden, als maagd het huwelijk ingaan of jezelf inzetten voor arme mensen.

Soms is dat zelfs lastig in Nederland. Ook al is hier geloofsvrijheid, je voelt je niet altijd geaccepteerd of gerespecteerd.

Negatieve reacties

Het kan gebeuren dat mensen negatief reageren op jouw geloof of jou zelfs discrimineren. Ze vinden bijvoorbeeld het geloof iets dat je voor jezelf moet houden, thuis. Ze vinden het ouderwets, of slecht vanwege de oorlogen van nu en vroeger. Daar kun jij of je familie last van hebben.

Probeer elkaar te begrijpen

Het is soms niet makkelijk om naar elkaar te luisteren en elkaar te begrijpen, als je het niet eens bent met elkaar. Maar dat is wel belangrijk. En soms moet je dingen uitleggen, omdat anderen die niet weten.

Iedereen heeft recht op een eigen mening en om te geloven wat je wilt. Dat geldt voor iedereen in Nederland, dus ook voor jou. Toch?

Respect hebben voor elkaar

Misschien geloven veel vrienden of vriendinnen van jou niet, of juist wel. Ze hebben er een eigen mening over, ze gaan er anders mee om of ze hebben een ander geloof. Dat kan.

Probeer altijd respect te hebben voor andere mensen, hun geloof en hoe zij daarmee omgaan. Dan kan en mag iedereen zichzelf zijn.

Jongerenorganisaties

Als je graag samen met andere jongeren je geloof wilt beleven, dan kun je je aansluiten bij een jongerenorganisatie bij jou in de buurt. Vaak wordt dit georganiseerd vanuit je eigen geloofsgemeenschap. Maar je kunt natuurlijk ook zelf een groep beginnen en activiteiten organiseren.

Tip: kijk ook eens op internet of ergens landelijke ontmoetingsdagen worden georganiseerd.

Deel dit artikel

Voor jou