Radicalisering

Wat betekent het als iemand radicaliseert in zijn of haar geloof of overtuiging? Hoe herken je dit? En wat kun je doen als je je hierover zorgen maakt?

Wat is radicalisering?

Iemand die radicaliseert, is overtuigd van zijn eigen gelijk en gaat de strijd aan met mensen die iets anders geloven of denken. Misschien denk je bij radicalisering aan extreemrechtse groeperingen of aan de islam. Maar ook mensen met andere overtuigingen, religies of ideeën kunnen radicaliseren.

Waarom radicaliseren sommige jongeren?

Bij radicalisering spelen er meestal verschillende dingen. Zoals het gevoel buitengesloten te worden, discriminatie, je niet thuis voelen in de samenleving, een moeilijke thuissituatie of een heftige gebeurtenis. Jongeren zijn vaak op zoek naar een identiteit: wie ben ik, waar hoor ik bij? Ze staan dan meer open voor de invloed van anderen en zelfs voor radicale ideeën. In een latere fase kan de jongere deze ideeën zelf gaan verspreiden. Hij of zij kan dan zelfs bereid zijn geweld te gebruiken of om over de eigen grenzen heen te gaan.

Allerlei signalen van radicalisering

Als jongeren radicaliseren, dan zie je vaak een combinatie van enkele van de volgende signalen:

  • Veel aandacht voor de religie of groepering, zich precies aan alle regels houden.
  • Wijzij-denken: de samenleving indelen in groepen die goed of fout zijn. Praten over ‘vijanden’.
  • Geweld goedkeuren of het nodig vinden om het (vermeende) onrecht aan te pakken.
  • Aansluiten bij nieuwe vrienden met dezelfde denkbeelden, die een ‘nieuwe familie’ vormen. Heel trouw zijn aan deze groep.
  • Vrij plotseling veranderen van gedrag, bijvoorbeeld in muziekvoorkeur en kledingkeuze. Stoppen met school of werk.
  • Ruzie met ouders of familie, bijvoorbeeld over religie en eetgewoontes.

Hoe reageer jij?

Het nieuws over aanslagen door geradicaliseerde groepen, zoals IS, kan allerlei emoties oproepen. Misschien ben je zelfs bang, ook al is er in Nederland nooit een aanslag geweest. Misschien ga je niet meer zo snel naar grote evenementen of steden, uit angst voor een aanslag. Misschien voel je onbegrip en boosheid. Je kunt zelfs wantrouwend worden naar mensen met een bepaald geloof in het algemeen, ook al zijn zij helemaal niet geradicaliseerd.

Tips

  • Praat erover met vrienden. Je hoort dan hoe zij erover denken en je kunt anderen eventueel geruststellen.
  • Als je je zorgen maakt over de gevolgen van radicalisering, praat er dan eens over met iemand die veel van dit onderwerp weet, bijvoorbeeld een docent op school.
  • Volg het nieuws over dit onderwerp, zodat je beter weet hoe het zit.
  • Laat angst je leven niet beperken, bijvoorbeeld door drukke plekken te vermijden. Dit vergroot je angst alleen maar.
  • Denk je dat iemand in je omgeving radicaliseert? Maak je je zorgen of zoek je zelf hulp? Bel of app de Hulplijn Radicalisering.
Deel dit artikel

Voor jou