Persoonlijke hygiëne

Heb je weleens gemerkt dat je meer zweet? Dat je jezelf weleens ruikt? In de puberteit, verandert er veel in je lichaam. Zorg daarom goed voor jezelf.

Elke dag douchen?

Naast elke dag je tanden poetsen, vind je het misschien fijn om elke dag te douchen. Als je een gevoelige huid hebt, kan je huid daardoor geïrriteerd raken of uitdrogen. Het is dan beter om minder vaak of korter te douchen, en niet te heet. Zeep is ook niet elke keer nodig.

Als je niet elke ochtend wilt douchen, is het goed om jezelf toch elke dag even te wassen bij de wasbak. Ook als je puistjes hebt, want dat kan puistjes verminderen.

Gebruik deo na het wassen

Aan het begin van de puberteit beginnen de zweetklieren onder je oksels te werken. Was daarom 2 of 3 keer per week je oksels met een beetje zeep en gebruik daarna deodorant.

Zweet je veel? Dan is het beter om je oksels wat vaker te wassen, dan om steeds opnieuw deodorant te gebruiken. Deo werkt namelijk beter op een schone huid.

Vet haar? Was het niet te vaak

In het begin van de puberteit kun je last krijgen van vette haren. Als je elke dag je haar wast, maak je het erger. Je haar wordt dan juist nog sneller vet.

Wil je toch graag elke dag je haar wassen? Gebruik dan een ‘elke-dag-shampoo’ of vraag de kapper welke shampoo het best bij jou past.

Elke dag schone kleding

Nu je meer zweet, is het goed om elke dag in ieder geval schone sokken, schoon ondergoed en een schoon t-shirt aan te trekken.

Deel dit artikel

Voor jou