Prikkelgevoeligheid

Sommige jongeren zijn gevoeliger voor prikkels dan anderen. Dat kunnen allerlei soorten prikkels zijn. Bijvoorbeeld geluiden, geuren of aanraking. Maar het kan ook zijn dat je extra gevoelig bent voor de emoties van anderen of voor de sfeer in een groep.

Verwerken van prikkels

Misschien heb je in bepaalde situaties moeite met het verwerken van prikkels. Je ervaart ze als heel sterk en kunt ze moeilijk negeren. Als je bijvoorbeeld moeite hebt met het verwerken van geluid, dan ervaar je alle geluiden als even belangrijk. Hierdoor komen er te veel prikkels tegelijk binnen om te kunnen verwerken. Soms kun je hier goed mee omgaan. Maar het kan ook stress, vermoeidheid en concentratieproblemen geven. Je wordt dan lichtgeraakt of emotioneel. Als je moeite hebt met prikkelverwerking, wordt dit ook wel hoogsensitief of hooggevoelig genoemd.

Tegen welke problemen kun je aanlopen?

Misschien begrijpt je omgeving je niet altijd. Ze snappen niet waarom jij niet naar dat feestje wilt of niet naar een akelige film wilt kijken. Misschien heb je vrienden die niet veel emoties tonen, terwijl jij dat wel doet. Het kan ook zijn dat je hoge eisen aan jezelf stelt en daardoor stress ervaart.

Tips

  • Ben je erg gevoelig voor prikkels, weet dan dat je niet de enige bent.
  • Probeer erachter te komen door welke situaties je overprikkeld raakt. Kijk of je er iets aan kunt doen om die te vermijden. Probeer je te ontspannen.
  • Voel je een stemmingswisseling aankomen? Ga dan even apart zitten en probeer bij te komen. Misschien was de situatie waarin je was net iets te veel.
  • Praat over je gevoelens met je ouders of met vrienden.
  • Ken je iemand die erg gevoelig voor prikkels is? Toon dan begrip en probeer je in te leven. Praat erover met die persoon als hij of zij dat wil.
Deel dit artikel

Voor jou