Eenzaamheid

Bij eenzaamheid denk je al gauw aan ouderen. Toch komt het ook bij jonge mensen voor.

Je eenzaam voelen

Veel jongeren voelen zich wel eens een periode buitengesloten of eenzaam. Dat hoort bij het volwassen worden. Juist op de middelbare school worden leeftijdgenoten steeds belangrijker voor je en wil je er graag bij horen. Soms is dat een zoektocht. Bij wie wil je horen? Welke groep past het beste bij jou? Als het niet meteen lukt om de mensen te vinden waar jij bij past, kun je je eenzaam voelen. Bijvoorbeeld als je om je heen grote vriendengroepen ziet, terwijl je zelf maar een paar vrienden hebt. Of als iedereen om je heen een relatie heeft, behalve jij.

Ben je pas op kamers gegaan en woon je alleen in een nieuwe omgeving? Ook dan kun je je behoorlijk eenzaam voelen zonder je familie en je vertrouwde vrienden.

Wat betekent het om je eenzaam te voelen?

Als je je eenzaam voelt, kan dat je heel onzeker maken. Je vindt het misschien moeilijk om aansluiting te vinden bij je klasgenoten. Je hebt het gevoel er buiten te vallen. Zelfs al lijkt het alsof je bij een groepje hoort en praat je ‘gewoon’ mee, toch kan je het gevoel hebben dat je er eigenlijk niet bij hoort. Dat kan zelfs depressieve gevoelens veroorzaken.

Waarom voelen jongeren zich eenzaam?

Als je je eenzaam voelt, terwijl je wel gewoon meedoet met een vriendengroep, kan het zijn dat je misschien niet met de juiste mensen omgaat. Je hebt misschien het gevoel dat niemand naar je luistert en voelt je ‘anders’. Probeer dan op zoek te gaan naar mensen die dezelfde interesses hebben als jij.

Je kunt je ook eenzaam voelen, omdat je het moeilijk vindt om met mensen te praten. Je voelt je sociaal onhandig. Je denkt misschien dat anderen heel makkelijk contacten leggen. Toch is het voor de meeste mensen spannend om nieuwe contacten te leggen.

Ook mensen die een negatief beeld van de wereld of van zichzelf hebben, kunnen eenzaam zijn.

Eenzaamheid en sociale media

Via sociale media lijkt het of iedereen het altijd leuk en gezellig heeft. Er worden allemaal leuke uitjes met vrienden gepost. Jij bent daar niet bij. Dat is geen fijn gevoel. Maar bedenk dat wat op sociale media staat vaak niet helemaal echt is. Het lijkt een perfect plaatje, maar het is niet de werkelijkheid.

Soms worden jongeren bewust buitengesloten en gepest via sociale media.

Eenzaamheid is een taboe

De meeste jongeren praten niet zo makkelijk over eenzaamheid. Je denkt al gauw dat je de enige bent met dit probleem. Toch is het is belangrijk om er wel over te praten. Niet alleen als je zelf gevoelens van eenzaamheid hebt. Maar ook als je denkt dat iemand anders eenzaam is.

Tips

  • Voel je je eenzaam? Probeer erover te praten met je ouders of een vriend(in). Maak het bespreekbaar.
  • Stap uit je comfortzone. Probeer contact te leggen met nieuwe mensen buiten je normale persoonlijke kring. Word bijvoorbeeld lid van een club die bij jou interesses past.
  • Misschien is een sociale vaardigheidstraining iets voor jou?
  • Ben je onzeker en denk je dat anderen het niet leuk vinden om met je om te gaan? Dan kan het helpen om elke dag iets op te schrijven waar je trots op bent. Zo zie je vanzelf hoeveel leuke dingen jij te bieden hebt en waarom jij een leuke vriend of vriendin bent.
  • Woon je net op kamers en voel je je alleen? Probeer in je nieuwe woonplaats nieuwe vrienden te maken. Aan het begin van een studiejaar worden er vaak allerlei activiteiten georganiseerd voor nieuwkomers. Daar ontmoet je mensen die ook op zoek zijn naar nieuwe vrienden.
  • Denk je dat iemand anders eenzaam is? Stap er op af en maak contact.
  • Misschien is er een plek in de buurt waar je naar toe kan om mensen te ontmoeten, zoals een buurthuis.
  • Je kunt ook met je huisarts praten. Die heeft geheimhoudingsplicht. Dus alles wat jij vertelt, blijft geheim.
  • Op internet kun je ook mensen ontmoeten waarmee je goede gesprekken kunt voeren. Zo bouw je soms leuke online vriendschappen op.

Chronische eenzaamheid

Echt zorgelijke en langdurige eenzaamheid komt voor bij ongeveer 5% van de jongeren. Zij voelen zich buitengesloten, doen niet mee en weten niet hoe zij dat moeten veranderen. Chronische eenzaamheid kan ernstige gevolgen hebben, zoals depressies, slaapproblemen, angstgevoelens en verslaving. Daarom is het belangrijk dat je bij chronische eenzaamheid hulp krijgt. Praat erover met je huisarts.

Kijk ook eens op de website eenzamejongeren.com. Hier vind je tips, ervaringsverhalen en een zelftest. Hier vind je ook de gegevens van allerlei organisaties die je kunnen helpen, zoals Stichting Join us. Zij organiseren activiteiten op diverse plekken in Nederland.

Deel dit artikel

Voor jou