Vaccinaties

Als kind ben je waarschijnlijk al ingeënt tegen ziekten die vroeger veel voorkwamen en soms ernstig konden verlopen. Bijvoorbeeld tegen tetanus, de mazelen en polio. Wil je het zeker weten? Vraag het dan aan je huisarts.

Vaccinaties voor verre landen

In veel landen komen ziekten voor die in Nederland niet meer voorkomen. Als je naar een ver land op vakantie gaat, is het dus verstandig dat je eerst uitzoekt of je een vaccinatie nodig hebt. Op de website van de Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering LCR.nl kun je zien welke vaccinaties bij welk land nodig zijn.

Heb je een vaccinatie nodig? Maak dan een afspraak bij de GGD bij jou in de buurt.

De HPV-vaccinatie tegen baarmoederhalskanker

De HPV-vaccinatie beschermt vrouwen tegen baarmoederhalskanker. Alle meisjes krijgen op hun dertiende een uitnodiging. De vaccinatie bestaat uit twee prikken met een half jaar ertussen. Als je beide prikken haalt, ben je voldoende beschermd.

Wil je meer weten over de HPV-vaccinatie of over baarmoederhalskanker? Bekijk dan de vragen op Rijksvaccinatieprogramma.nl. Twijfel je? Praat er dan eens over met je huisarts.

Toestemming nodig van je ouders voor de prik?

Als je twaalf jaar of ouder bent mag je eigenlijk zelf beslissen of je de prik wilt. Het is goed om thuis over de vaccinatie te praten en samen een beslissing te nemen. Je vader of moeder hoeft niet bij het inenten aanwezig te zijn.

Bang voor naalden?

Als je bang bent voor naalden kun je iemand meenemen als je een prik krijgt.

Zijn vaccinaties verplicht?

Nee, niet alle vaccinaties zijn verplicht. Doordat bijna iedereen is ingeënt, komen in Nederland bijna geen erge ziekten meer voor. Sommige mensen kiezen ervoor zich niet te laten inenten, maar de kans dat al die erge ziekten weer terugkomen in Nederland wordt dan juist weer groter.

Kijk voor meer informatie op de speciale jongerensite van het Rijksvaccinatieprogramma.

Deel dit artikel

Voor jou