HPV-vaccinatie

Ieder meisje krijgt, als ze ongeveer 13 jaar is, een uitnodiging voor een HPV-prik. De prik kan je beschermen tegen baarmoederhalskanker.

Hoeveel prikken?

De HPV-vaccinatie bestaat uit twee of drie prikken. Het is afhankelijk van de leeftijd waarop je de eerste prik hebt gehaald.

Haal je voor je 15e verjaardag de eerste prik, dan is hierna nog maar één prik nodig. Tussen de twee prikken zit een half jaar. Als je allebei de prikken haalt, ben je voldoende beschermd tegen baarmoederhalskanker. Als je de eerste prik na je 15e verjaardag haalt, dan volgen er nog twee prikken. Je leest hier meer over op de website van het RIVM.

Wat is HPV?

HPV is de afkorting van het humaan papillomavirus. Dat virus kan baarmoederhalskanker veroorzaken. Je kunt besmet raken met het virus door seksueel contact. Dit hoeft niet per se vrijen te zijn. Je kunt het virus ook krijgen via de huid van je handen en vingers.

De meeste mensen met seksuele contacten hebben wel eens een HPV-besmetting gehad. Meestal verdwijnt het virus vanzelf weer uit je lichaam. Maar soms ook niet. Het virus kan de cellen in de baarmoederhals beschadigen en zo kan er na verloop van tijd kanker ontstaan. Er zijn geen medicijnen tegen HPV.

Hoe groot is de kans op baarmoederhalskanker?

Elk jaar krijgen ongeveer 900 vrouwen in Nederland baarmoederhalskanker. En er overlijden ruim 200 patiënten per jaar. Er zijn verschillende soorten HPV die kanker kunnen veroorzaken. De HPV-prik beschermt je tegen de 2 gevaarlijkste soorten. Dit zijn de soorten die ongeveer 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken.

Bijwerkingen

Net als bij elke inenting, kun je ook bij deze prik last van bijwerkingen hebben. Je kunt pijn krijgen rond de plek waar je geprikt bent. Sommige meisjes krijgen spierpijn in hun bovenarm. Er zijn ook meisjes die last krijgen van buikpijn, misselijkheid, moeheid, hoofdpijn of koorts. Meestal gaan de klachten snel weer over.

Sommige meiden twijfelen of ze de vaccinatie wel willen. Er gaan verhalen rond op internet over ernstige bijwerkingen, zoals chronische vermoeidheid of onvruchtbaarheid. Het kan zijn dat je ouders daar ook bezorgd over zijn en daarom niet willen dat je de prik haalt. Het is belangrijk dat je hier ook zelf goed over nadenkt.

Wetenschappers in verschillende Europese landen hebben onderzocht of de HPV-prik chronische vermoeidheid kan veroorzaken. De onderzoeken laten zien dat er geen relatie is tussen de prik en chronische vermoeidheid. Meisjes die wel zijn ingeënt hebben hier evenveel kans op als meisjes die niet zijn ingeënt.

Het vaccin bevat geen stoffen die invloed hebben op je voortplantingsorganen. De stoffen kunnen dus geen onvruchtbaarheid veroorzaken.

Ben je bang voor een prik?

Sommige meiden vinden het eng om een prik te krijgen. Vind jij het eng? Vertel het dan aan de mensen die je de prik geven. Dan kunnen zij er rekening mee houden en je geruststellen.

Ook voor jongens

Het HPV-virus kan ook andere vormen van kanker veroorzaken, zoals peniskanker of keelkanker. Daarom krijgen in 2021 ook jongens een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie. De leeftijd gaat ook omlaag. Alle jongens en meisjes van negen jaar worden dan uitgenodigd.

Tips

Wil je meer weten over de HPV-vaccinatie of heb je vragen? Probeer je goed te informeren.

  • Ga zelf op onderzoek uit. Lees de informatie op betrouwbare websites.
  • Praat erover met je ouders. Vraag aan je ouders wat zij vinden van de prik en vooral waarom ze dat vinden. Het gaat om jouw toekomst en over jouw lichaam, dus het is belangrijk om er ook zelf goed over na te denken.
  • Praat erover met de jeugdarts op school of met je eigen huisarts. Vraag of het klopt wat je denkt en wat je gehoord hebt.
  • Praat erover met meiden die de prik al gehad hebben. Deed het echt pijn? En hadden zij er veel last van?
Deel dit artikel

Voor jou