Eetstoornis

Een eetstoornis is een ernstig probleem dat moeilijk zelf op te lossen is. Iemand is dan veel bezig met hoeveel hij of zij eet en weegt.

  • Iemand met anorexia eet te weinig of helemaal niet.
  • Iemand met boulimia heeft vaak juist vreetbuien.

Gevolgen van een eetstoornis

Iemand die een eetstoornis heeft, krijgt daardoor vaak lichamelijk problemen, zoals duizeligheid, niet meer ongesteld worden, haaruitval, maag- en darmproblemen, een slecht gebit en botontkalking. Daarnaast ontstaan vaak gevoelens van schuld, schaamte, depressiviteit en eenzaamheid.

Denk je dat je zelf een eetstoornis hebt?

Als eten jou de hele dag bezig houdt, je jezelf schaamt voor je obsessie en het daarom geheim houdt, kun je last hebben van een eetstoornis. Op Weet.info lees je waar je een (beginnende) eetstoornis bij jezelf aan kan herkennen.

Praat erover met iemand die je vertrouwt zoals je ouders, een vriend(in) of iemand van school. Je kunt ook praten met je huisarts of bellen met Weet op 0900-8212433.

Denk je dat iemand anders een eetstoornis heeft?

Iemand met een eetstoornis zoekt niet snel hulp. Het is daarom belangrijk dat de omgeving hulp inschakelt. Denk je een vriend(in) een eetstoornis heeft? Bedenk dan wie hem of haar het beste kan helpen en vraag die persoon om advies. Bijvoorbeeld de huisarts, de vertrouwenspersoon op school of de ouders van je vriend(in).

Meer informatie

Kijk ook eens op 99gram.nl. Hier kun je alles lezen over gezond bezig zijn zijn met eten, uiterlijk en gewicht. Je kan anoniem chatten met anderen en de website heeft zelfs een online behandeling.

Deel dit artikel

Voor jou