Vrienden na je eindexamen

Vrienden na je eindexamen

Het vooruitzicht dat je middelbareschooltijd bijna voorbij is, beleeft iedereen anders. Je kunt er naar uit kijken. Maar het kan ook zijn dat je het moeilijk vindt om afscheid te nemen van iedereen waarmee je zoveel hebt meegemaakt. In het examenjaar krijg je vaak een veel sterkere band met je klas. Dat maakt het ook een jaar om niet te vergeten. Veel jongeren zien op tegen het afscheid en zijn onzeker over wie ze nog zullen zien.

Bang om vrienden kwijt te raken

Het is normaal dat je een beetje opziet tegen de nieuwe situatie. Als je slaagt, ga je een heel nieuw leven tegemoet. Waarschijnlijk zie je je vrienden van school dan minder. Maar als je zakt, ben je misschien ook bang dat je vrienden kwijtraakt. Dat hoeft natuurlijk niet. Sommige mensen houden nog lang contact met hun vrienden. Maar sommige vrienden groeien ongemerkt uit elkaar.

Tips

  • Accepteer dat je niet al je vrienden van de middelbare school behoudt. In de loop van de tijd verandert het langzaam. Je hebt het vaak niet eens door.
  • Als je zeker weet dat je een vriendschap wilt blijven onderhouden, doe dat dan! Houd bijvoorbeeld contact via WhatsApp. Probeer interesse te houden in het leven van de ander, ook al is dat nu heel anders dan jouw leven.
  • Je hoeft elkaar niet elke dag te zien of te spreken om vrienden te blijven. Ook als je één keer in de maand eens afspreekt om wat te eten, een filmpje te pakken of wat bij te kletsen, kun je beste vrienden blijven.

Nieuwe vrienden maken

Zie het einde van je middelbareschooltijd ook als een kans. Een nieuw begin! Op je nieuwe school kun je weer nieuwe vrienden maken. Dit betekent niet dat je je oude vrienden moet vergeten. Maar het is altijd leuk om nieuwe mensen te ontmoeten.

Deel dit artikel

Voor jou