Ruzie met een vriend(in)

Ruzie met een vriend(in)

Ook de beste vrienden en vriendinnen hebben wel eens ruzie. Dat betekent niet meteen dat je vriendschap niets meer waard is.

De ruzie uitpraten

Als je ruzie hebt met een vriend(in), kun je je heel boos of verdrietig voelen. Daarom is het goed om de ruzie samen uit te praten, hoe moeilijk dat ook lijkt.

Bedenk dat jullie allebei eigenlijk heel graag willen dat het weer goed is tussen jullie. En dat de meeste ruzies op een misverstand berusten, of eigenlijk om maar iets heel kleins gaan.

Tips om de ruzie uit te praten

  • Spreek samen af op neutraal terrein, dus niet bij jou of je vriend(in) thuis.
  • Als je vriend(in) niet wil afspreken, schrijf dan een mooie brief of mail.
  • Zeg niet wat je vriend(in) fout heeft gedaan, maar vertel hoe jij je voelt en wat jou dwars zit.
  • Praat alleen over deze ruzie, niet over wat er eerder is gebeurd.
  • Als jullie in het gesprek steeds weer gaan ruziën, vraag dan of iemand anders erbij wil komen zitten.

Vergeven en vergeten

Als je de ruzie hebt uitgepraat, laat de ruzie dan voor wat het is. Doordat jullie de ruzie hebben uitgepraat, is jullie vriendschap verbeterd. Vrienden vergeten en vergeven.

Als dit niet lukt, vraag jezelf dan eens af of jullie echt nog wel goede vrienden zijn. Soms ben je uit elkaar gegroeid en kan het beter zijn de vriendschap samen te beëindigen.

Als twee vrienden ruzie hebben

Wat als vrienden of vriendinnen van jou samen ruzie hebben? Probeer dan in ieder geval geen partij te trekken. Je kunt beter met je vrienden apart praten en zeggen hoe het voor jou voelt dat ze ruzie hebben.

Praat er ook eens over met andere vrienden, misschien hebben zij goede tips voor je. Of bel met De Kindertelefoon: 0800-0432.

Deel dit artikel

Voor jou