Grenzen stellen

Heb je wel eens het gevoel dat je het liefst “stop!” wilt roepen? Bijvoorbeeld wanneer je met iemand zoent of iets gevaarlijks doet met vrienden? Je voelt je dan opeens niet meer op je gemak.

Waar ligt jouw grens?

Jouw grens hoeft niet hetzelfde te zijn als die van een ander. Misschien voel jij je niet fijn bij het kopiëren van huiswerk of het roken van een sigaret, terwijl een ander daar geen problemen mee heeft. Krijg je in een situatie een vervelend gevoel? Dat kan een teken zijn dat het voor jou te ver gaat en dat je over je grens heen gaat.

Als je over je grens heen gaat

Het kan gebeuren dat je voor je gevoel te ver gaat. Bijvoorbeeld als iemand aan je zit of als je gevaarlijke dingen doet met vrienden. Misschien ga je toch door, omdat je wilt dat je vrienden je aardig blijven vinden of omdat je je anders schaamt. Maar als je over je eigen grens heen gaat, ontstaan er vaak weer andere problemen:

  • Niemand weet wat jij écht wilt. De volgende keer willen anderen misschien nóg verder gaan.
  • Je kunt je onzeker gaan voelen.
  • Je kunt het vertrouwen in anderen verliezen
  • Je kunt spijt krijgen van iets dat je niet meer kunt terugdraaien.

Tips om je grens te bewaken

  • Probeer nieuwe dingen uit, maar bedenk goed wat de gevolgen kunnen zijn als je te ver gaat en spijt krijgt. Vooral bij seks is het belangrijk om rustig aan te doen.
  • Neem de tijd voordat je een keuze maakt. Denk goed na of je iets écht wilt. Ga niet verder, als je het vooral doet omdat een ander het wil. Of omdat je met de groep mee wilt doen.
  • Neem je eigen gevoel serieus. Wat jij voelt is belangrijker dan wat anderen daarvan vinden.
  • Niks is raar, iedereen beleeft een situatie anders en heeft andere normen en waarden. Respecteer dus ook de grenzen van een ander.
  • Voel je je ergens niet prettig bij? Wees dan vooral duidelijk en zeg nee. Je zult zien dat dit steeds makkelijker wordt als je dit oefent.
  • Vinden je vrienden jouw grens maar onzin? Vraag je dan eens af of zij jouw vriendschap waard zijn. Echte vrienden accepteren je hoe je bent.

Praat erover

Als je je afvraagt of je over je grenzen heen gaat, praat er dan eens over met iemand die je vertrouwt. Een goede vriend bijvoorbeeld, of je ouders, broer of zus. Heb je het gevoel dat een vriend of vriendin over een grens gaat, vraag dan eens of hij of zij dit wel écht wil doen.

Wil je liever met iemand anders praten? Bel dan met de Kindertelefoon: 0800-0432. Op de jongerenwebsite Kindertelefoon.nl kun je ook chatten.

Deel dit artikel

Voor jou