Ouders met een verslaving

Ouders met een verslaving

Als je vader of moeder verslaafd is aan alcohol of drugs, zorgt dit vaak voor veel problemen. Ze kunnen vaak niet meer goed voor hun gezin zorgen en dat is voor jou extra moeilijk.

Verslaving is net als een ziekte

Verslaafd zijn aan alcohol of drugs is net als een ziekte waar je moeilijk beter van wordt. Ouders met een alcohol- of drugsprobleem willen vaak wel stoppen, maar het lukt ze niet.

Dit betekent niet dat je vader of moeder niet van je houdt. Als ze drugs of alcohol hebben gebruikt, schamen ze zich achteraf vaak. Toch gebruiken ze een poos later weer opnieuw, omdat het moeilijk is om te stoppen.

Jij kunt je ouders niet helpen

Jij kunt er niet voor zorgen dat je vader of moeder stopt met drinken of met drugs. Hoe graag je dat ook zou willen, en hoe erg je ook je best doet. Je vader of moeder moet zelf willen stoppen en er dan helemaal voor gaan.

Gelukkig lukt het een heleboel mensen wel om te stoppen met hun gebruik. Het is moeilijk, maar niet onmogelijk. Als je ouders graag willen stoppen met drank of drugs kunnen ze daar hulp bij krijgen via Alcoholinfo.nl of Drugsinfo.nl.

Praten met iemand die je vertrouwt

Maak je je zorgen? Probeer dan je verhaal te vertellen aan iemand de je vertrouwt, zoals een familielid of een vertrouwenspersoon op school. Vraag die persoon wat je kunt doen als het thuis gevaarlijk voor je wordt. Bel in een noodsituatie meteen 112.

Je kunt ook anoniem praten met bijvoorbeeld De Kindertelefoon (0800-0432) of met Veilig Thuis (0800-2000). Als je nog niet durft te praten kun je ook met hen chatten.

Deel dit artikel

Voor jou