Ouders in de gevangenis

Ouders in de gevangenis

Zit je vader of moeder in de gevangenis? Of misschien je broer of zus? Dan heeft dat ook gevolgen voor jou en jullie gezin.

Jouw gevoelens

Als je vader of moeder in de gevangenis zit, kun je te maken krijgen met heel veel verschillende gevoelens.

  • Verdriet, omdat je je vader of moeder mist en je je alleen voelt.
  • Boosheid, omdat je vader of moeder jullie dit aandoet.
  • Machteloosheid, omdat je niets voor je vader of moeder kunt doen.

Bedenk wel dat jij niet verantwoordelijk bent voor de daden van je ouders.

Ik schaam me ervoor

Het kan ook zijn dat je je schaamt, omdat iedereen op school weet dat je vader of moeder in de gevangenis zit en erover praat. Misschien word je er zelfs mee gepest.

Praat erover

Het is goed om over je gevoelens te praten met iemand die je vertrouwt. Praat met je ouders, een familielid of een goede vriend(in). Wil je met een vrijwilliger bellen? Bel dan met Exodus.nl (071-5161950).

Bellen of chatten met de Kindertelefoon.nl kan natuurlijk ook: 0800-0432.

Praten op school

Praat ook met je mentor op school. Samen kunnen jullie bekijken hoe je het kunt bespreken met je klasgenoten. Veel kinderen weten niet wat de gevangenis inhoudt en welke gevolgen het heeft op jouw leven.

Speciale bezoekuren voor kinderen

Veel gevangenissen in Nederland hebben speciale bezoekuren voor kinderen. Je zit dan samen met je vader of moeder in een aparte ruimte. Er zijn geen andere familieleden bij, dus je hebt lekker de tijd om met z’n tweeën te zijn. Vraag of dat ook kan in de gevangenis waar je vader of moeder zit.

Exodus.nl kan je hierbij ondersteunen. Je gaat dan samen met een vrijwilliger naar dit speciale bezoekuur. Na afloop van het bezoek kun je nog iets gezelligs doen met de vrijwilliger of nog even napraten.

Deel dit artikel

Voor jou