Geen contact meer met je ouders

Geen contact meer met je ouders

Het is fijn als je een goed contact hebt met je ouders. Maar soms is dat contact verstoord, of is er helemaal geen contact meer.

Waarom geen contact?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom het contact met je vader en/of moeder verbroken is.

  • Na de scheiding zie je de ene ouder niet meer.
  • Je ouders hebben je het huis uit gezet na een heftige ruzie.
  • Je bent zelf weggelopen en kunt of durft niet terug.
  • Je vader of moeder mag van de rechter geen contact meer met je hebben, bijvoorbeeld omdat je mishandeld werd.

Ik wil geen contact meer met mijn ouders

Wil je geen contact meer? Denk er goed over na, voordat je het contact verbreekt. En hoe moeilijk ook: probeer toch eerst met je vader of moeder te praten over wat je dwarszit. Deze tips kunnen helpen:

  • Blijf rustig, word niet boos.
  • Praat over wat je voelt, niet over wat jij vindt dat je ouders fout doen.
  • Als je het moeilijk vindt om te zeggen, schrijf het dan op in een brief.
  • Als je denkt dat je weer ruzie krijgt, vraag dan bijvoorbeeld een oom, tante, of iemand anders die je vertrouwt, om bij het gesprek te zitten.

Als je geen contact meer hebt

Als je geen contact meer met je ouders hebt, heeft dat veel gevolgen. Ze zullen er niet bij zijn op de belangrijke momenten in je leven. Bijvoorbeeld bij je diploma-uitreiking, op je trouwdag en als je een kind krijgt. Ook al lijkt dat nu misschien nog ver weg, bedenk wel dat die momenten lastig kunnen zijn.

Praat over je gevoelens

Praat ook eens over je gevoelens met mensen die je vertrouwt, een broer of zus, of een goede vriend(in). Je kunt ook bellen met De Kindertelefoon: 0800-0432. Op Kindertelefoon.nl kun je met hen chatten. Of plaats een berichtje op het forum van VillaPinedo.nl.

Weer contact zoeken?

Als jij je vader of moeder mist, wil je misschien weer contact zoeken. Dat kun je proberen door bijvoorbeeld een brief te schrijven, met een bos bloemen op de stoep te staan, of door gewoon te bellen.

Jullie verbroken contact heeft jullie allebei waarschijnlijk pijn gedaan. Praat over jullie gevoelens en probeer samen een nieuw begin te maken.

Deel dit artikel

Voor jou