Internet is voor kinderen dé plek om op ontdekkingstocht te gaan. Ze kunnen er spelletjes doen (gamen), mailen en praten (chatten). Internet is leuk en leerzaam, maar er zijn ook risico’s. Als ouder ben je misschien niet opgegroeid met internet en hebben je kinderen een voorsprong. Hoe houd je een oogje in het zeil? Hoe voorkom je dat je kind alleen nog maar achter de computer zit?

Download onze "Je kind op het internet" flyer.

Tip 1.
Zet de computer op een centrale plaats in huis. Je houdt dan zicht en je bent in de buurt wanneer je kind iets wil vragen. Vraag regelmatig wat je kind doet en meemaakt op internet. Vertel ook over je eigen ervaringen.

Tip 2.
Surf regelmatig samen om te zien waar de interesse van je kind naar uit gaat. Je kunt zo ook van elkaar leren. Praat over de minder leuke kanten van internet en informeer je kind over vervelende websites. Je kunt er ook voor kiezen om een filter te installeren. Spreek af wat wel en niet mag met de computer en hoe lang je kind per dag of per week achter de computer mag. Je kunt een schema bij de computer hangen bijvoorbeeld met een kookwekker. Zo voorkom je dat je kind alleen nog maar achter de computer zit.

Tip 3.
Help je kind bij het kiezen van een e-mailadres of een fantasienaam voor MSN. Een naam zoals ‘happygirl1999’ kan mensen met verkeerde bedoelingen aantrekken.

Tip 4.
Op www.surfsleutel.nl kunnen kinderen van de basisschoolleeftijd surfen op gecontroleerde websites met informatie en spelletjes. Het is een beveiligde afgeschermde internetomgeving.

Tip 5.
Leer je kind dat het zonder jouw toestemming nooit persoonlijke gegevens van jou of zichzelf mag doorgeven aan onbekenden, zoals een adres, telefoonnummer of rekeningnummer.

Tip 6.
Kijk, zeker als je kind jong is, in de geschiedenis op de internetpagina welke sites je kind heeft bezocht. Vertel je oudere kinderen dat ze de geschiedenis niet mogen wissen.

Tip 7.
Op internet is van alles te koop. Leer je kind dat het zonder jouw toestemming geen aankopen mag doen.

Tip 8.
Installeer een goede virusscanner die up to date is. Vraag je kind geen programma’s te downloaden van onbekende sites en onduidelijke e-mailberichten en bijlagen niet te openen.

Tip 9.
Heb je problemen met het computer- en internetgebruik van je kind, praat er dan eens over met anderen: met andere ouders of met de leerkracht op school.